Kunnen we het nog ergens anders over hebben? Al ons nieuws wordt gedomineerd door Covid-19, mondkapjes en testen of je wel of niet het virus hebt. Dachten we er nu wel bijna vanaf te zijn komen de nieuwe varianten gewoon weer uit de lucht vallen. Heb je je ooit afgevraagd of je geld kunt verdienen aan een virus uitbraak als Covid-19?
Winnaars en verliezers
Een pandemie heeft twee kanten, winnaars en verliezers. Welke groep de grootste is laten wij in dit schrijven in het midden. De verliezers zijn er wel heel veel. Denk aan de mensen die getroffen zijn door het virus, doodziek zijn geworden en er zelfs aan overleden zijn. Denk aan de families wiens familieleden door Covid-19 ernstig ziek zijn geweest of er zelfs aan dood zijn gegaan.
Denk aan de vele ondernemers en ZZP’ers die enorme economische schade geleden hebben door de lock downs. De complete toeristische industrie en reisbranche, de cultuur branche (denk aan artiesten, kunstenaars), sportscholen, bioscopen, kermissen, de NS, mediabedrijven en horeca. Dit heeft ook weer zijn weergave op het aantal mensen die werkten in deze industrieën en hun banen hierdoor hebben verloren.
Ook de gezondheidszorg, vooral de ziekenhuizen, hebben veel minder geld verdient doordat ze maandenlang de reguliere zorg moesten stopzetten. Uiteraard krijgen deze wel van de zorgverzekeraars en de overheid miljarden euro’s aan compensatie.
Welke bedrijven verdienden meer geld door deze pandemie?
Streamingdiensten kregen veel nieuwe gebruikers omdat iedereen thuis moest werken. Netflix is een grote winnaar in dit verhaal. Alle online aanbieders van zowel levensmiddelen als non-food maakten een enorme stijging door. Zo steeg Bol.com in Q2 maar liefst met 65%.
En ineens moesten we allemaal aan de mondkapjes. Dit een voorbeeld van een markt welke enorm is gegroeid natuurlijk. We gingen met zijn allen achter de naaimachines tot ook de fabrieksproductie van “leuke” mondkapjes op gang kwam. Ja, zelfs mondkapjes zijn een mode item geworden in deze pandemie.
Het testen op Covid-19
De besmettingen liepen uit de hand en er werden hele sneltest straten opgezet. Hoe wordt er getest of je het virus bij je draagt of niet? Dat gebeurt met een zogenaamde PCR test (Polymerase Chain Reaction). De test toont de aanwezigheid van een stukje genetisch materiaal van het nieuwe coronavirus SARS COV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome) aan in neus- en keel slijm. Tijdens deze test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel. Dit gaat naar een laboratorium voor de PCR-test. Als het nieuwe virus in het slijm aanwezig is, maakt deze test kopietjes van een deel van het virus. Een stukje genetisch materiaal van het virus wordt sterk vermenigvuldigd, om het aan te kunnen tonen. Dit heet ook wel een vermenigvuldiging test.
PCR sneltest straat
Terwijl de aantallen besmettingen snel stegen ontstonden de GGD test straten. Een ruimte waarbij je met je auto langs kunt rijden en snel getest kunt worden. Maar inmiddels is er een nieuwe commerciële beweging ontstaan. Omdat het wachten op een uitslag bij de GGD in veel gevallen lang duurde en mensen soms snel een positieve uitslag nodig hadden, bijvoorbeeld om te kunnen reizen.
Het testen in een sneltest straat kost 119 tot 195 euro. Het verschil zit in de kosten die de beheerder of exploitant van de teststraat maakt en welke winstmarge zijn doel is. Een andere optie is dat een medewerker bij je thuis komt en aan de voordeur de test afneemt voor 275 euro per test. Je hebt binnen 30 minuten je uitslag. Veel werkgevers zijn bereid om te betalen voor een snellere testuitslag. Dat is nog altijd goedkoper dan iemand dagen kwijt zijn op de werkvloer. Er wordt zelfs al gewerkt aan test abonnementen voor enkele tientjes per maand.
Wat verdient een PCR sneltest straat?
Als je nagaat dat je online PCR testen kunt aanschaffen voor prijzen vanaf 6,95 euro per stuk. En het uiteindelijke testen minimaal 119 euro kost bij deze commerciële PCR sneltest straten, kun je wel stellen dat er goed geld verdiend wordt ergens tussenin. Natuurlijk heb je personeelskosten aan de mensen die de tests afnemen. En zijn er laboratorium kosten aan verbonden. Maar in de handel wordt een algemene berekening van 2,2 maal de inkoopprijs gemiddeld gehanteerd. Grof gezegd is dus ruim 40% van de omzet, winst voor de exploitant van de PCR sneltest straat. Met een gemiddeld aantal van 50 testen per dag, behalen deze teststraten dus naar voorzichtige schatting € 2.380,- per dag, niet slecht voor een ondernemer in crisistijd dus.
Zelf ook je inkomen aanvullen?
Ben jij ook op zoek naar een manier om je inkomen aan te vullen, zonder er al te veel voor te hoeven doen? Word verkoper op Bol.com, met slechts 30 tot 60 minuten werken per dag kan je al een leuk extra zakcentje bij verdienen. Wil jij leren hoe je dit kunt doen? Lees dan hier meer!