Wat verdient een astronaut?

Wie wilde als klein kind nou niet ooit op een bepaald moment astronaut worden? De droombaan voor vele jongens, en misschien zelfs meisjes? Zou het niet te gek zijn om ooit te werken voor de ESA of zelfs bij de NASA?

Een astronaut is niet iets wat je zomaar kunt worden natuurlijk. Je zult er bepaalde opleidingen voor moeten volgen. En opleidingen zijn niet goedkoop. Kun je er dan vanuit gaan dat een astronaut ook goed verdient?

Als astronaut zet je je leven ook op het spel in de ruimte. Veel mensen gaan er van uit dat je als astronaut veel zult verdienen. Wat als je wist dat een astronaut niet eens zo heel veel verdient? Is het dan de moeite waard om je leven in een raket op het spel te zetten?

Hoe kun je verdienen als een astronaut?

Om te verdienen als een astronaut bij de NASA heb je een universitaire opleiding in de natuurwetenschappen of een technische studie nodig. Dit moet minimaal een bachelor zijn in engineering, biologie, fysica of wiskunde van een erkende universiteit.

Ook moet je of drie jaar werkervaring hebben of al 1000 vlieguren in een straalvliegtuig hebben gevlogen! Daarbij moet je fysieke test doorstaan zoals een zeer strenge oogtest. Je bloeddruk in rust mag niet meer 140/90 zijn. En je lichaamslengte moet tussen de 157,5 en 190,5 cm zitten

Wist je dat je Amerikaans staatsburger moet zijn om astronaut te worden bij de Nasa? En dat je russisch moet leren? Zelfs al voldoe je aan alle eisen gaat er nog maar 0,07% door na een sollicitatie.

In 2017 solliciteerden er 18.300 gekwalificeerde personen bij het astronauten programma van de Nasa. Slecht 12 mensen gingen door voor een zeer intensief intern trainingsprogramma. Pas na het doorlopen van dit programma mogen deze mensen zich een astronaut noemen. Dan begint de reis met een raket naar het ruimtestation ISS.

Waaruit bestaan de verdiensten van een astronaut?

Het loon van een astronaut hangt af van leeftijd, opleiding en ervaring. NASA is een overheidsorgaan en daarom zijn astronauten officieel ambtenaren. Hiermee is het salaris vastgesteld door de Amerikaanse staat.

De verdiensten waar een astronaut mee start ligt tussen 4.500 en 6000 euro bruto per maand. Na een basistraining loopt het loon op tussen de 6000 en 6800 euro bruto per maand. De verdiensten van een astronaut kunnen stijgen tot het maximale salaris van 8000 euro per maand. Het maandsalaris ligt daarmee ongeveer op het niveau van dat van een Nederlandse huisarts.

Wil jij evenveel verdienen als een astronaut?

Is jouw droom nog steeds astronaut worden? Dan kun je daarvoor gaan. Mensen kunnen alles doen en alles worden als we er ons maar voor inzetten! Is het loon van een astronaut voor jou voldoende? Ben jij tevreden zelfs nadat je weet wat je allemaal moet doorstaan om je droom na te jagen?

Het klinkt misschien als heel veel geld, maar als je je bedenkt dat een Nederlandse huisarts hetzelfde maandsalaris verdient als een astronaut. Vind je dat dan een juiste en eerlijke verdeling van loon?

 

Lees ook onze andere blog berichten.

Lees ook: Wat verdient Famke Louise met Youtube?