Wat verdient een Europarlementariër?

Het Europees Parlement bestaat uit 751 zetels. Een oneven aantal opdat er bij een stemming nooit een 50/50 verdeling kan plaatsvinden. Nederland heeft in dit parlement recht op 26 van de 751 zetels. Een stem op een Nederlandse politicus wordt verdeeld over één van de fracties van het Europees Parlement waarbij Nederlandse partijen zich hebben aangesloten.

In het verleden heb je misschien weleens gehoord van zogenoemde bonnetjesaffaires. Hierin werd het duidelijk dat Nederlandse politici worstelen met de vergoeding voor hun werk in de Tweede Kamer. En ook uit declaraties van de dames en heren politici kwam naar voren dat de leden van het Europees Parlement te maken hebben met verschillende beloningspotjes.

Welke baan verdient beter: Europarlementariër of Tweede Kamerlid?

De verdiensten zien er helemaal niet zo slecht uit voor deze “beroepen”. Een Europarlementariër of Tweede Kamerlid verdient bruto ruim €8.000 per maand. En een Europarlementariër verdient zelfs tot bruto 8.757,90 euro per maand. Dat is ruim 700 euro per maand meer dan een Tweede Kamerlid.

Maar het netto salaris kan voor Europarlementariërs verschillend uitpakken. Dit omdat de EU een progressief belastingtarief hanteert en een gemeenschapsbelasting. Hierdoor blijft er van de bijna 9000 euro slechts 6.824,85 euro per maand over. Daar kan nog een nationale belasting vanaf gaan ook. In Nederland geldt zelfs de regel dat het salaris van europarlementariërs en Tweede Kamer-leden na aftrek van belasting gelijk is.

Verdiensten in de vorm van extra vergoedingen?

Toch ontvangt een Europarlementariër naast zijn of haar salaris ook royale vergoedingen. Deze zijn bedoeld voor werkgerelateerde kosten. Uit de Europese schatkist ontvangen politici in het Europese Parlement een vaste maandelijkse vergoeding voor algemene uitgaven ter waarde van 4.513 euro! Dit bedrag kan gebruikt worden voor het huren van werkruimte, telefoonkosten en bijvoorbeeld voor de aanschaf van computers.

Een Europarlementariër reist meestal een stuk vaker en verder dan een Tweede Kamerlid. Al die reiskosten worden vergoed: een eerste klas treinkaartje, business class of 0,53 euro per kilometer (maximaal 1.000 kilometer). Daarnaast wordt maximaal 4.454 euro per jaar aan extra reiskosten vergoed voor Europarlementariërs. Denk hierbij aan hotels en verblijven.

Tweede Kamerleden in Nederland krijgen ook hun woon-werkverkeer reiskosten vergoed. Zij ontvangen een gratis eerste klas ov-jaarkaart of een kilometervergoeding van maximaal 0,16 euro per kilometer. Voor andere mogelijke beroepskosten ontvangen ze jaarlijks 2.762 euro en voor binnenlandse werkreizen nog een jaarlijkse toeslag van 4.900 euro.

Nog meer verdiensten voor een Europarlementariër?

Naast al deze vergoedingen ontvangen onze vertegenwoordigers in het Europees Parlement nog een ander ‘extraatje’. Zij ontvangen een verblijfsvergoeding van 320 euro voor elke dag dat zij aanwezig zijn in Brussel of Straatsburg. Mits op de presentielijst aangemeld.

Wie aan het einde van het jaar slechts op de helft van alle geplande stemdatums aanwezig is geweest, krijgt maar de helft van dit bedrag!