Koerier

Wat verdient een Koerier?

Wat verdient een Koerier?Iemand die in opdracht goederen of berichten bezorgt bij de ontvanger word ook wel een koerier genoemd. Vroeger toen er nog geen systeem in Nederland was voor postbezorging bezorgde een koerier brieven en pakket, rechtstreeks van de afzender naar de ontvanger zonder een tussendepot.
Tegenwoordig is het werk van de koerier gemoderniseerd. Een koerier is tegenwoordig een vervoerder die op aanvraag allerlei zendingen vervoert naar de ontvanger. Dit kunnen belangrijke en waardevolle pakketten zijn maar je kan bijvoorbeeld ook denken aan een maaltijd ( pizzakoerier).

 

De opdrachten van de koerier kunnen qua tijdsbestek en snelheden flink uiteenlopen. Soms wil de opdrachtgever iets met spoed bij de ontvanger krijgen terwijl een andere opdrachtgever wil dat het product op een exact afgesproken tijd afgeleverd word. Dit zijn enkel twee voorbeelden van de wensen die de opdrachtgever voor de koerier heeft. Het werk van een koerier kan hierdoor erg variërend aanvoelen omdat elke opdrachtgever een andere verwachting heeft. Koerierswerk heeft geen vast vervoersmiddel. De koerier kan gebruikmaken van een fiets tot aan een vrachtwagen.

Wat verdient een koerier? 

Het salaris van een koerier is afhankelijk van vele factoren. Dit komt doordat er soms nachttoeslagen bij komen kijken of bijvoorbeeld spoedtoeslag. Hierdoor is het moeilijk om een exact bedrag te geven van het salaris van een koerier, wel kunnen we een indicatie maken van het salaris van een koerier.

  • Het startsalaris van een koerier zonder ervaring ligt rond de € 1800,- bruto op maanbasis.
  • Het gemiddelde salaris van een koerier met enige ervaring ligt rond de € 2100,- bruto op maandbasis
  • Het salaris van een koerier met meer dan 10 jaar ervaring ligt rond de € 2400,- bruto op maandbasis

Wanneer we kijken naar het landelijke gemiddelde van een koerier in Nederland word het bedrag geschat op € 1838,- bruto per maand. Dit bedrag is gebaseerd op koerierswerk zonder extra toeslagen.

Koerier en ZZP-er

Veel personen binnen het koerierswerk zijn ZZP-er. Dit betekend dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun belastingen en uitgaves die het koerierswerk met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld aan brandstof, verzekeringen en het onderhoud van het vervoersmiddel. Een ZZP-er rekent binnen de koeriersbranche gemiddeld € 30,- per uur exclusief BTW.

Wanneer we uitgaan van een werkweek van 40 uur, betekent dit dat er een omzet binnenkomt van € 1200,- exclusief BTW week, dit is per maand € 5200,- exclusief BTW en per jaar € 56400,- exclusief BTW. Dit klinkt als een mooi riant jaarsalaris maar dit is enkel de omzet. Er gaan nog veel bedragen af voor de koerier tot zijn salaris komt. De kosten die een zelfstandig koerier gemiddeld heeft zijn:

  • € 20.600,- exclusief BTW( kosten voor het vervoersmiddel, benzine, verzekeringen etc. )
  • € 5000,- exclusief BTW, MKB Winst vrijstelling ( De maximale aftrek is 46% )

Het bruto bedrag dat dan overblijft voor de koerier is € 30800,-. Hierover is nog geen belasting betaalt:

  • De koerier betaald over dit voorbeeldinkomen rond de € 11500,- inkomstenbelasting en € 1678,- inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. Dit is dus samen: € 13178,- dat betaald dient te worden aan belastingen. Toch heeft de ZZP-er enkele voordelen zoals de algemene heffingskorting, arbeidskorting en afbouw algemene heffingskorting. Hierdoor krijgt de ZZP-er een korting van ongeveer € 5900,- euro op de afdrachten richting de belastingdienst.
  • Dit betekend dat de koerier € 23522,- netto per jaar verdient aan zijn werk. Dit komt neer op € 1960,- netto per maand. Dit is in verhouding met loondienst koeriers natuurlijk redelijk gelijkwaardig. Het grote voordeel van zelfstandig werken zijn de vele vrijheden die je als zzp koerier hebt ten opzichte van een loondienst koerier.