Joe Biden

Wat verdient Joe Biden?

Joe BidenDe 46e president van de Verenigde Staten sinds 2021 is Joe Biden, geboren in 1942 te Pennsylvania. Joe Biden is in vergelijking met andere oud-presidenten eigenlijk maar een arme sloeber. Laten we een kijkje nemen naar hoe Joe Biden op de plek is gekomen waar hij nu is.

 

Carrière van Joe Biden

Na zijn studie werkte Biden als gerechtsambtenaar, vervolgens als openbaar verdediger en daarna begon hij zijn eigen advocatenkantoor. In 1969 stelde hij zich kandidaat voor een zetel in de New Castle County Council welke hij won.

Hij won de verkiezingen voor de Senaat in Delaware in 1972, ondanks het feit dat hij duidelijk de underdog was. Met zijn dertig jaar was hij een van de jongste senatoren in de geschiedenis van de VS. Na een lange periode in de Senaat, zette Joe zijn zinnen op het presidentschap. In 1987 stelde hij zich kandidaat voor de Democratische nominatie, maar kwam in de problemen toen hij werd beschuldigd van plagiaat in een toespraak. Verdere controverse leidde er uiteindelijk toe dat Joe Biden zich terugtrok uit de race.

In 2008 probeerde Biden opnieuw de Democratische nominatie in de wacht te slepen. Uiteindelijk blunderde hij met opmerkingen over Barack Obama en de Indiaanse bevolking. Ook had hij moeite om geld voor zijn campagne te verzamelen en al met al was hij nooit een serieuze kanshebber tegen Hillary Clinton of Obama. Toch maakte Barack Obama hem vice-president en in 2008 gaf hij zijn positie in de Senaat op om in Obama’s regering te dienen.

Joe Biden verdient geld uit meerdere bronnen

Joe en Jill (zijn vrouw) hebben minstens 15 miljoen dollar verdiend met toespraken en boek contracten. Biden werd veel gevraagd om te spreken en gaf 40 toespraken van 2017 tot 2018, welke steeds 5- tot 6 cijferige bedragen opleveren.

Nadat Biden het vice voorzitterschap neerlegde, tekenden hij en zijn vrouw een boekencontract van 10 miljoen dollar voor drie boeken. Na het schrijven van Promise Me, Dad (een boek over de dood van zijn zoon), promootte Joe zijn boek met een tournee. Hij deed meer dan 40 stopplaatsen aan. Basis tickets kosten $25, terwijl VIP tickets (inclusief een foto met Biden) $450 kosten.

Salaris: Volgens Joe’s belastingaangiften schommelde zijn inkomen in de loop der jaren. Hij heeft zijn belastingpapieren beschikbaar gesteld, en de vroegste gegevens dateren van 1998. In dat jaar verdiende hij in totaal $215.432. Zijn inkomen bleef vervolgens rond de $200.000 tot 2009, toen het steeg met $55.000 per jaar als gevolg van inkomsten uit sociale zekerheid en pensioenen.

In 2016, toen Joe Biden zich opmaakte om zijn functie als vice president neer te leggen, verdiende hij ongeveer $400.000 per jaar. In 2017 was dat aantal drastisch gestegen tot 11 miljoen dollar. In 2018 ging het iets langzamer, en verdiende Biden in totaal 4,6 miljoen dollar.

Wat verdient Joe Biden als 46e president van de US?

De president krijgt een salaris van $400.000 per jaar; daarbovenop krijgt hij een extra onkostenvergoeding van $50.000, een niet-belastbare reiskostenvergoeding van $100.000 en $19.000 voor entertainment.

Als pensioengerechtigde ontvangt Joe Biden zijn pensioeninkomen op basis van zijn rol als voorzitter van de Senaat, ervan uitgaande dat hij de afgelopen 43 jaar onder het Civil Service Retirement System viel, zou het pensioen van Biden rond de $248.670 per jaar kunnen liggen.