Duncan Laurence

Wat verdient Duncan Laurence?

Wat verdient Duncan Laurence?Duncan Laurence is de artiestennaam van Duncan de Moor, een Nederlandse singer-songwriter, geboren te Spijkenisse op 11 april 1994. In Nederland werd hij bekend door zijn deelname aan het 5e seizoen van het televisieprogramma The Voice of Holland waar hij de halve finale bereikte. En in 2019 won hij het Eurovisiesongfestival met een door hemzelf geschreven en gecomponeerd nummer; Arcade. Wat verdient Duncan Laurence nu allemaal met zijn muziek en de overwinning op het Eurovisiesongfestival?

Na het Eurovisiesongfestival

Duncan had al een Nederlandse clubtour gepland staan in Nederland voor oktober en november 2019. Deze raakte na de winst op het Eurovisiesongfestival binnen een week uitverkocht. Hierna gaf hij in meerdere Europese landen concerten en verscheen hij zelfs op Pinkpop 2019 door het uitvallen van de band First Aid Kit. Ook gaf hij een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam op 17 november 2020. Zijn eerste debuutalbum bracht Duncan Laurence op 13 november 2020 uit met de titel Small Town Boy. Hierop is een samenwerking met Armin van Buuren te vinden.

Wat verdient een artiest als Duncan Laurence aan zijn muziek?

Eigenlijk moeten we vragen hoe een artiest zijn of haar geld verdient. Laten we kijken naar de verschillende kanalen waar het geld als een artiest mee wordt verdient.

Het nummer Arcade van Duncan is al bijna 17 miljoen keer beluisterd op Spotify. Het heeft miljoenen Youtube views gehaald en haalde dubbel-platina. De singer-songwriter schreef Arcade samen met de Zweedse Muzikant Joel Sjöö. En hij werkte samen met de Nederlandse muziek producer Wouter Hardy, wie het nummer heeft gecomponeerd. De auteursrechten royalty’s mogen ze dus over hun drieën verdelen, Duncan pakt 25%.

Geld verdienen via streams

Het schijnt dat één stream op Spotify een halve eurocent oplevert. Met bijna 17 Miljoen streams zou dit neerkomen op 85.000 euro voor het nummer Arcade van Duncan Laurence.

De optredens op het songfestival van Laurence en de videoclip van Arcade zijn inmiddels 26,4 miljoen keer bekeken op Youtube. Per stream krijgen de artiesten 0,00027 cent. Dit komt dus uit op 7128 euro.

Platina behaald

In het programma van Pauw kreeg Laurence platina uitgereikt. Platina betekent dat een nummer 80.000 keer verkocht is in Nederland. De single is niet verkocht als cd dus we tellen hiervoor grotendeels de verkopen op iTunes. Gemiddeld 70 procent van de verkoop gaat naar de makers, wat dus neerkomt op 90 eurocent. Met platina op zak, staat de teller daarmee alleen al in Nederland op 72.000 euro.

Verdienen aan je nummer op de radio

Iedere keer als een radiostation je nummer draaien moeten er auteursrechten betaald worden. Hoe populairder een zender is hoe hoger deze zogenaamde royalty’s zijn. Radio 538 betaald ongeveer 35 euro per keer uit. Alleen al het nummer Arcade is al 7344 keer op de Nederlandse radio gedraaid. Wereldwijd werd Arcade bijna 11000 keer afgespeeld.

Lokale radiostations betalen relatief gezien nauwelijks aan auteursrechten. Van de grote radiozenders draaide Sky Radio Arcade 187 keer en Radio 538 draaide het Songfestivalnummer 138 keer. Alleen die radiozender tikt al bijna 5000 euro af voor Arcade.

Naast de auteursrechten royalty’s zijn er ook nog de royalty’s op naburige rechten. Ieder radiostation, elke televisiezender en elke feestzaal moet betalen. De naburige rechten liggen lager dan de auteursrechten, maar voor veel muzikanten die niet hun eigen liedjes schrijven zijn deze rechten belangrijker. Duncan Laurence deelt deze inkomsten samen met Hardy.

Verdiensten aan het nummer Arcade

Als we snel rekenen zien we dat aan streams en verkoop al ruim 169.000 euro is verdiend. Tel daar nog de naburige rechten en radio-inkomsten van stations uit heel de wereld bij op. Plus de verdiensten aan concerten en tours. Dan kun je wel stellen dat een succesvol nummer als Arcade ervoor heeft gezorgt dat Duncan Laurence goed geld aan het verdienen is.